DOBRO DOŠLI NA OVAJ BLOG

Dobro došli na ovaj blog.
Ukoliko vas interesuju stari zanati,ručni rad i ukoliko ste kreativni onda vam na ovom blogu neće biti dosadno.
Svratite ponekad,dajte savet,kritiku(može i pohvala) a ako nešto nije u redu sa izgledom bloga,nemojte zameriti.Ja se još učim pa pomozite savetima da blog lepše izgleda.
Ako vam se nešto od radova dopada,možete mi se javiti na e-mail aress@nadlanu.com ili pogledajte sajt www.lahesa.co.rs da se dogovorimo oko kupovine ili izrade nečeg novog što ćete samo vi imati.


петак, 20. март 2009.

o tkanju i tkaninama na dva načina


O TKANJU I TKANINAMA NA DVA NAČINA

1.Način:
Prema zvaničnim podacima najstarije tkanine potiču još iz mladjeg kamenog doba(Egipat)i sa nalazišta nordijskog bronzanog doba.U II milenijumu se proizvodnja tkanina razvijala na dalekom istoku,a od srednjeg veka u Vizantiji i Evropi.
Tkanje je izrada tkanine ukrštanjem niti osnove(uzdužne niti) i potke(poprečne niti) na razboju.
Na razboj se stavlja osnova i to na osnovin valjak a niti prolaze kroz ničanice koje se nalaze na "listovima" i koje prave zev osnove.Listovi se pomiču pomoću vodiča koji su spojeni sa podnožjem razboja a ispred listova je brdo kroz koje se takodje provlače niti osnove.
Brdom se nabija gotova tkanina na robni valjak a potka se namotava na čunak i provlači kroz zev osnove.

Ovo je malo monotono,suvoparno i možda dosadno,zar ne?

Ali ovako se o tkanju uglavnom piše u knjigama , a kako o tkanju još može da se piše i kako piše neko ko stvarno voli razboj ,tkanje i kreativnost koju razboj pruža biće prikazano u sledećem postu.To je taj 2.Način

Ova slika je kolaž raznih prepletaja i tkanina sa drvenog razboja.

Posted by Picasa

2 коментара:

Архива чланака